1 Kukus keledek sampai lembut. Cara-cara untuk membuat kuih keria dan cek mek molek.
Snacks Dishes Savory Snacks Recipes
Bentukan doh menjadi bulat kemdian leperkan.
. Panaskan kuali yang berisi minyak yang banyak sehingga panas. Cek Mek Molek Bahan-bahan 12-13 biji 2 cawan ubi keledekyg telah direbus dan dilecek 1 cawan tepung gandum gula minyak untuk menggoreng Cara-cara 1. 1 sudu kecil baking powder Cara Membuat.
Lecek keledek sehingga hancur. Alang-alang kami baru turun dari Cameron Highland dan. Kadang kadang arwah my father tanam sendiri jer ubi keledek tu.
Nak mudah pakai je anak batu lesung. Alang-alang kami baru turun dari Cameron Highland dan beli. Masukkan tepung gandum baking soda dan sedikit garam.
Untuk membuat kuih cek mek molek ambil sedikit adunan bentukkan adunan di tapak tangan menjadi bulat. Kemudian letakkan gula ikut citarasa masing-masing. Kemudian gorengkan cek mek molek dalam api yang sederhana sehingga keperangan.
3 Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit ke dalam ubi keledek dan uli sehingga adunan tidak melekat di tangan. Masukan gula ditengah-tengah dan kemudian kepalkan doh dan bentukan menjadi bentuk bujur. Ambil satu leperkan dan masukkan satu sudu kecil gula.
Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu. 4 ketul ubi keledek kuning. Bila keledek dah sejuk lenyekkan hingga betul-betul hancur 3.
Goreng deep fried Kuih Cek Mek Molek pada api sederhana. Kadang kadang arwah my father tanam sendiri jer ubi keledek tu. Minyak untuk mudahkan kita menbentukkan doh.
Resipi Kuih Cek Mek Molek Bahan-bahan. Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu. 3Bubuh tepung gandum 1 sudu kecik baking powderTepung agak-agak jer jangan lebih nanti keras waktu sejuk.
Gula secukupnya CARA PENYEDIAAN Ubi direbus hingga lembut dan dikupas. 2 Campurkan keledek yang dah lenyek tu dengan tepung gandum sampai tak melekat kat tangan Letak tepung sikit-sikit ya 3 Bentukkan dan isi inti Nur buat size kecik sesuai untuk anak kecik Masukkan kismiskurma dan bentukkan. Bentukkan doh membulat dan picit bahagian tengah.
Cek Mek Molek. Untuk dapatkan bentuk yang elok aku masukan ke dalam fridge selama 5 minit sebelum menggoreng. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- kalau tak.
Bolehlah makan untuk sarapan pagi atau minum. Rebus keledek sehingga empuk. Rebus keledek hingga empuk ketepikan disejukkan 2.
Bentukkan sehingga menjadi bujur. KuihCekMekMolek ResepiCekMekMolek Kuih Cek Mek Molek KelantanResepi Cek Mek MolekKuih CekMek Molek KelantanKuih Tradisional KelantanKuih Muih KelantanKuih. Tumbuklenyek hingga betul2 lumat semasa tengah panas2 lagi dan dicampurkan dgn gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga.
4 Bulatkan adunan seperti bebola kecil dan leperkan. Atau sampai tak melekat kat tangan. Kuih ini kalau di kampung saya bukan saja dimakan sebagai hidangan petang tetapi juga sebagai kuih untuk sarapan pagi.
1 Potong ubi keledek kepada beberapa ketulan besar dan rebus sehingga masak empuk. 2 Kupas kulit dan lenyek halus bersama secubit garam. Uli sampai menjadi doh begini.
Tutup elok-elok dan bentukkan seperti biasa. Cekmek ini perlu digoreng terus untuk mengelakkan air gula keluar. 1Rebus ubi keledek sampai empuk letak sedikit garam.
Suka aku nak ingatkan disini tepung jangan diletak terlalu banyak. IKLAN 4Uli sampai tak melekit dekat tangan. Lepastu lenyek sampai halus.
Gula Cara Membuat. CARA PENYEDIAAN KUIH CEK MEK MOLEK. Tambahkan tepung gandum tepung beras serbuk penaik dan garam.
Bahagikan kepada 12 bahagian. Lenyek ubi sampai hancur. Jadi nak buat kueh Cek Mek Molek sejenis kuih tradisi negeri Terengganu yg mana ianya favourite kuih sayaIni resipi kalau ada yg nak mencuba.
2Lenyek dengan batu lesung sambal mudah kan. Saya guna ubi kuning sebab manis. Gaulkan ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut 2.
Kuih ini kalau di kampung saya bukan saja dimakan sebagai hidangan petang tetapi juga sebagai kuih untuk sarapan pagi. Cek Mek Molek level18. Cek Mek Molek respi dpt dr member utk di kongsi bersama BAHAN-BAHAN 4 biji ubi keledek 2 cawan gandum-tambah atau kurang sekiranya perlu Inti.
Maksudnya kalau hendak disimpan atau dibuat awal simpan doh sahaja bukan cekmek yang dah di bubuh gula Goreng hingga warnanya perang gelap. Bahan-bahan untuk buat cek mek molek Cara membuatnya. Resipi Cek Mek Molek.
Leperkan doh kecik tadi. Dan rebus ubi sampai empuk. Angkat toskan dan buang kulitnya.
0 Comments